Jūs esate čia

Imbieras ajurvedoje

Būtent ją beveik kiekvienas iš mūsų yra ne kartą gyvenime gėręs, tikėdamasis, kad ji išvarys peršalimo ligas arba pirmuosius požymius, kai „kažką pasigavome“. Sužinokite, kaip ji naudojama Ajurvedoje!

Ajurvedos požiūriu imbieras laikomas viena vertingiausių ir plačiausiai naudojamų žolelių, o jo gydomasis poveikis žinomas jau daugelį šimtmečių. Todėl mes ir siūlome ajurvedinę įžvalgą apie šio nepaprasto augalo poveikio paslaptis.

Imbieras, lotyniškai Zingiber officinale, ajurvediškai „Shunti“, yra daugiametis augalas, užaugantis iki 1,5 m. Auga daugiausia Kinijoje, Indijoje ir Nepale. Dažniausiai vartojama dalis yra antžeminis šakniastiebis, kartais neteisingai vadinamas šaknimi.

Ajurvedoje imbieras naudojamas kaip vaistas ar prieskonis tiek šviežias (adrak), tiek džiovintas (šunti). Jis tinka visoms trims došinėms konstitucijoms - vata, pitta ir kapha. Jis taip pat yra svarbi daugelio ajurvedinių vaistų dalis, nes palaiko ir sustiprina kitų žolelių ir sudedamųjų dalių gydomąjį poveikį.

Koks pagrindinis imbiero poveikis sveikatai?

Pirma, jis harmonizuoja virškinimo sistemą sutrikus virškinimui ir esant pykinimui. Imbieras gerokai padidina virškinimo intensyvumą (agni) ir taip skatina apetitą, apskritai palaiko virškinimo ir detoksikacijos procesą, todėl mažina pilvo pūtimą.

Imbieras taip pat pasižymi labai stipriu, priešuždegiminiu ir antibakteriniu poveikiu. Jis valo kraują, stimuliuoja širdį ir kraujotakos sistemą. Padeda sergant gelta, artritu, hemorojumi, patinimu ir dilgėline. Tai puiki priemonė nuo ligų, kurias sukelia vata došos perteklius.

Be to imbieras stimuliuoja nervų sistemą, didina nervinių impulsų perdavimą ir malšina skausmą. Dėl savo kartumo (tikta) ir aliejingumo (snigdha) padeda sergant astma ir kvėpavimo takų ligomis. Jis taip pat veikia kaip afrodiziakas.

Kalbant apie ajurvedines maisto produktų savybes, kurios įprastoje mityboje turi įtakos mūsų došų konstitucijos pusiausvyrai, imbieras yra karštas, saldus, sausas, aštrus, riebus ir sunkus. Todėl jis mažina vata ir kapha ir didina pitta, jei vartojamas didesniais kiekiais.

Džiovintas imbieras natūraliai pasižymi didesniu sausumu, bet ir didesniu kartumu nei šviežias, t. y. labiau įkaitina organizmą, todėl labiau tinka kapha konstitucijai, nes sušvelnina jos šaltą ir drėgną prigimtį. Šviežias labiau tinka vata ir pitta.

Dėl šildomojo poveikio nerekomenduojama vartoti sergant uždegiminėmis ligomis, opalige ir pakilus temperatūrai.

Išbandykite imbierą ajurvediniu būdu!

Neabejotinai populiariausias imbiero vartojimo būdas - pasigaminti arbatos iš šviežių šakniastiebių ir įmaišyti medaus. Kad tikrai palengvintų peršalimą, jį reikia virti bent 5-10 minučių. Taip pat galite valgyti pačius šviežio imbiero gabalėlius, kurie padeda nuo užkimimo ir malšina gerklės skausmą, o sūdytas šviežias imbieras skatina apetitą ir palaiko virškinimą.

Dėl savo teigiamo poveikio imbieras taip pat užima nepakeičiamą vietą tarp mūsų ajurvedinių maisto papildų. Vien tik ajurvedinėse Himalajų arbatose imbiero yra maždaug pusėje vaistažolių mišinių, ajurvedoje vadinamų „kvatomis“ (vaistažolių nuovirais). Imbierą taip pat gausiai naudojame savo maistinių ir valomųjų eliksyrų, vadinamų „avalehas“, receptuose.

Stipriausiu imbiero skoniu galite mėgautis karštame ajurvediniame gėrime AMALAKI & GINGER. Gėrimą paruoškite taip: smulkiai sumaltus ajurvedinių amlos vaisių ir imbiero miltelius užpilkite šiltu vandeniu ir įlašinkite medaus pagal savo skonį. Būdas, kuriuo geriate smulkiai sumaltas sveikas žoleles kartu su šiltu skysčiu, Ajurvedoje vadinamas „churna“. Amlos ir imbiero derinys maloniai sušildys ir kartu stipriai palaikys imuninę sistemą. Šį gėrimą rasite tarp mūsų Ajurvedos rinkinių, skirtų imunitetui stiprinti.

Džiovintų vaisių mėgėjai gali išbandyti džiovintą amlą, apvoliotą šviežiai sumaltame imbiere.

Rekomenduojami produktai

AMALAKI gėrimas IMBIERAS

Imunitetui & gerklei bei kvėpavimo takams

AMALAKI gėrimas IMBIERAS
9,89 €
-+

AMALAKI vaisių imbieras

Imunitetui & kvėpavimo takai

AMALAKI vaisių imbieras
5,79 €
-+