Jūs esate čia

Sveika ugnis jūsų kūne

Žmogaus kūnas yra tarsi gamybos linija, kuri perdirba iš išorės gaunamas žaliavas maisto ir suvokimo pavidalu ir transformuoja jas taip, kad jos būtų panaudotos kūno audinių statybai ir organizmo regeneracijai.

Agni - virškinimo ir medžiagų apykaitos ugnis

Pasak ajurvedos, mūsų kasdienio virškinimo kokybė ir funkcionalumas priklauso nuo sveikos virškinimo ugnies (agni). Agni yra vienas iš žinomiausių ajurvedos terminų ir reiškia biologinės ugnies elementą, atsakingą už virškinimo, maisto įsisavinimo ir pavertimo energija procesą. Jei agni yra optimali, žmogus turės sveiką medžiagų apykaitą ir imuninę sistemą. Viskas, ką žmogus gauna, yra gerai suvirškinama, pasisavinama ir organizmas gauna pakankamai maisto medžiagų, užtikrinančių jo atsinaujinimą ir gyvybingumą.

Jei virškinimo ugnis silpna, virškinimas ir medžiagų apykaita sulėtės, todėl susidarys toksiškų atliekų, kurios dėl nepakankamo tuštinimosi dažnumo kaupsis storojoje žarnoje. Tai sukelia žarnyno užterštumą, dėl kurio atsiranda vidurių ir pilvo pūtimas, diskomfortas ir skausmas pilvo srityje, nepakankamas mineralų ir vitaminų įsisavinimas, o tai gali turėti įtakos kaulų, kremzlių ir sąnarių būklės blogėjimui. Dėl žarnyno nešvarumų į kraują patenka toksinių medžiagų, kurios vėliau blogai veikia odos būklę, gali atsirasti bėrimų ir egzema.

Priešingai, per didelis agni kiekis lemia hipermetabolizmą, kai maistas virškinamas labai greitai, jaučiamas gerklės ir burnos sausumas bei karščio pylimai. Gali pasireikšti padidėjęs rūgštingumas, virškinamojo trakto uždegimas, hipoglikemija ar viduriavimas, dėl kurių sutrinka svarbių maistinių medžiagų įsisavinimo procesas.

Palaikykite sveiką ugnį savo kūne

Norint palaikyti sveiką virškinimo ugnį, vartojama tinkamai parinkta dieta pagal organizmo konstituciją (žiūr.patarimus atskiroms konstitucijoms: Vata, Pitta ir Kapha). Ajurveda paprastai žmonėms, kurių medžiagų apykaita lėtesnė, rekomenduoja į maistą dėti stimuliuojančių prieskonių, pavyzdžiui, juodųjų arba kajeno pipirų, imbiero, kmynų, kardamono, cinamono, ciberžolės arba čili pipirų. Ir atvirkščiai, žmonės, turintys agni perteklių, turėtų saugotis aštraus ir rūgštaus maisto, kuris didina ugnies elementą organizme ir gali paveikti psichosomatinę pusiausvyrą. Dėl to gali atsirasti padidėjęs agresyvumas ir dirglumas. Todėl rekomenduojami švelnių savybių maisto produktai, kurie ramina ir harmonizuoja virškinimo sistemą bei mažina padidėjusį ugnies elementą organizme, pavyzdžiui, ryžiai, pienas, kokosų aliejus arba žolelių arbatos iš raminančių ir vėsinančių žolelių, tokių kaip mėtos, pankoliai, kalendros, citrinžolės ir kt.

Kaip veikia šešios virškinimo fazės

Virškinimo procesas prasideda burnoje, kai maistas, susidūręs su seilėmis, įgauna mums būdingą skonį, o skonis turi įtakos individualiai unikalaus trijų gyvybinių energijų derinio (došos) pusiausvyrai, formuojančiai mūsų psichosomatinę sveikatą. Kai kurios medžiagos, pavyzdžiui, angliavandeniai, šiame etape jau ir suvirškinamos.

Virškinimas vyksta dar trimis lygmenimis (skrandyje, plonojoje ir storojoje žarnose). Skrandyje pirmiausia virškinami paprasti cukrūs (todėl šis etapas vadinamas saldžiuoju), kurie vėliau patenka į kraują ir didina cukraus kiekį kraujyje. Po to, dalyvaujant fermentams ir skrandžio rūgštims, perdirbami baltymai. Sutrikus skrandžio gleivinės veiklai, gali atsirasti rėmuo, opos ir gastritas. Ši fazė vadinama rūgštine. Iš skrandžio maistas keliauja į kitą virškinimo etapą dvylikapirštėje žarnoje - pirmoje plonosios žarnos dalyje. Čia jis sumaišomas su bazine tulžimi ir kasos fermentais. Kadangi rūgštinė maisto aplinka susimaišo su šarmine terpe, susidaro druskos ir vanduo. Maistas tampa sūrus, o tai padeda virškinti riebalus ir baltymus. Po to seka dar viena fazė tuščiojoje žarnoje - antrojoje plonosios žarnos dalyje, kuri siejama su aštriu skoniu. Į žarnyną patenka oro, todėl susikaupia dujų, kurios sukelia žarnyno peristaltiką. Aštraus skonio ugninis elementas taip pat sukelia temperatūros ir kraujotakos padidėjimą. Penktoji fazė vyksta klubinėje žarnoje - paskutinėje ir ilgiausioje plonosios žarnos dalyje, ši fazė yra karti dėl vis dar esančios tulžies dalies ir padeda įsisavinti didelį kiekį maistinių medžiagų. Šeštajame aitriame virškinimo etape storojoje žarnoje galutinai pasisavinami vitaminai, mineralinės medžiagos ir vanduo, o sutirštėjusios atliekos apdorojamos, kad galėtų būti pašalintos.

Ajurvedinis virškinimo tonikas iš "Everest Ayurveda"

Nepale gamindami rankomis ajurvedines vaistažolių arbatas, o Indijoje - tradicinius ajurvedinius eliksyrus, daugiausia dėmesio skiriame dviejų formų ajurvedinių virškinimo preparatų gamybai - pirmoji iš jų yra kvatha - plataus spektro vaistažolių nuovirai, kurie veikia sinergiškai ir sukuria norimą poveikį. Kaip ajurvedinės linijos dalį siūlome Guduchi nuo viduriavimo ir vėmimo, Shunti vaistažolių arbatą nuo pilvo pūtimo ir vidurių užkietėjimo, Pachaka vaistažolių arbatą nuo sudirgusios skrandžio gleivinės ir skrandžio opų arba patikrintą ajurvedinį vaistažolių mišinį Triphala, skirtą bendrai žarnyno detoksikacijai. Antroji forma - žolelių uogienės, vadinamosios avalehos, kurios savo maistine verte stipriai regeneruoja organizmo audinius ir padeda išvalyti organizmo takus. Sveikai medžiagų apykaitai ir imunitetui stiprinti Ajurvedoje rekomenduojamas legendinis Chyawanprash, esant skrandžio sutrikimams Annaprash, o esant tuštinimosi problemoms- Purishaprash.

Ajurvedinis bet kokios sveikatos problemos gydymas tradiciškai visada pradedamas nuo virškinimo pagerinimo, kad gydomasis ajurvedinių produktų poveikis būtų gerai įsisavinamas organizmo ir padėtų organizmui natūraliai atkurti pusiausvyrą. Jei jums reikia išvalyti ir pakoreguoti virškinimą po netinkamos mitybos laikotarpio arba lėtinių virškinimo sutrikimų, kurie signalizuoja apie gilesnio lygio problemą, išbandykite mėnesines ajurvedines procedūras - Virškinimo sistemos detoksikaciją arba Žarnyno trakto detoksikaciją.

Rekomenduojami produktai

Virškinimo trakto detoksikacija

Ajurvedinė namų terapija

-10% 27,06 €
Pradinė kaina: 30,07 €
-+